Building a sophisticated design that integrates modern conveniences

For this young family of four, a warm and sophisticated design that integrates modern conveniences was paramount. The formally divided rooms of this traditional home were opened up and functions resolved with detailed custom millwork, which was strategically combined with cost-effective off-the-shelf cabinets, creating a seamless transition of function from space to space.

Project: Logan Residence
Interior Designer: Tanya Yeung, ARIDO
Design Firm: Analogue Design Studio
Photographer: Stephani Buchman

Amenity functions such as the powder room, multiple office spaces, and an abundance of storage opportunities throughout the home are concealed within the carefully detailed cabinetry; the design of which also house a plethora of mechanics such as ductwork, cables, and plumbing lines within. The lack of visible hardware further enhances the seamless aesthetic.

A restrained finish palette of walnut, stone, and high gloss lacquers was used to accentuate fluidity throughout the home. The open concept spaces, enlarged windows, and over-sized dormer also help to facilitate the natural light which permeate every corner. Enhancing this is LED strip lighting flush mounted within the walls to highlight artwork, as well as offering a dramatic graphic element.

Similarly, concealed light troughs provide a wash of light above built-in features to give an overall glow. This fully transformed 3,120 square foot home is bright and airy, spare but not sterile and exudes an effortless simplicity, all the while concealing the necessities of this family’s active lifestyle. Design features are seamlessly integrated throughout this home providing functionality and understated style at every turn.

A tight entryway was made multi-functional by treating otherwise disparate amenities as one harmonious unit. The concealed powder room door is seamlessly integrated with adjacent entry closet; the closet itself serving triple duty as a coat closet, office, and storage unit that transitions effortlessly under the open concept stairs.

This multi-functional design is sleek from the outside, yet holds everything the clients could hope for – all within a 70 square foot footprint. The mudroom functions as transition space and also houses the custom wine cellar. Standard issue wine pegs were combined with a structural walnut-clad back panel that sits proud of smoke mirror gables. A wash of lighting is emitted from behind the condenser unit above and the free-floating walnut platform below.

The second-floor kids’ area serves a dual purpose as lounge and guest room with custom Murphy bed. By day the glossy automotive lacquer panels appear as a sleek backdrop to an active play area. By night, it opens to a king bed with clothes storage and secondary office nook.

The master loft space features an abundance of built-ins that operate as a design feature and functional furniture in one. A wall-to-wall console, houses all the entertainment necessities and provides display space for artwork in the lounge, which appears to pierce through the dual sided fireplace into the adjacent ensuite, where a 15′ long vanity continues uninterrupted towards the over size picture window.

This condo mixes hotel chic with seaside calm

Casa II Penthouse was a fabulous project for from start to finish! Located in the Yonge and Bloor epicentre of Toronto, it presented some typical condominium challenges, but we overcame each one.


Interior Designer: Heather Segreti, ARIDO
Design Firm: Segreti Design Inc
Project Photographer: Larry Arnal

The client sought the convenience of living in the heart of Toronto, while enjoying jet setting to other major cities with a minimal commitment back home, was paramount. They wanted the look of a high-end hotel, infused with seaside calm, and customized millwork throughout.

The original floor plan worked, however, after consulting the client, we decided to forgo the dining room / living room combination and move the dining room to the office, and add a cozy banquette eatery, the client was thrilled!

We used a neutral palette of white and gray with a hint of warmth, drawing inspiration from the porcelain slab of the kitchen backsplash. Adding colour to this neutral colour scheme was key in taking the design to the next level. Boldly coloured artwork at the entryway is a welcoming punch, and an open concept shelving/bar area with storage below holds belongings, instead of the typical coat closet.

A gallery wall leads visitors into the suite and custom sized photographs camouflage the electrical panel. With the original dining room taking up the space of the office, to create a separate eating space. We also added a bulkhead around the living, master, and guest suite in order to mount our three-layered window treatment with roller shades.

All these changes, coupled with the coordination of trades 52 floors up, presented a challenge, but the client was delighted with the space, and this project has yielded a long lasting friendship.

Luxury meets durability in this glam Toronto home

This existing 5,000 square foot luxury condo was renovated for downsizing clients who love to entertain but also wanted to make sure they have space to host family. The clients sought luxurious yet durable finishes and furnishings throughout, because of their desire to host grandkids. They selected treasured art and antiques to bring, and asked they be incorporated in the design, and wanted a beautiful space for their wine collection.

Interior Designer: Jeffrey Douglas, ARIDO
Design Firm: Douglas Design Studio
Photographer: Michael Graydon

The design team met with the clients and conducted extensive interviews with the family to understand their private and social life, priorities and tastes. The result is a glamorous space featuring luxury materials and artisan touches, integrating a selection of collected art and furnishings into a new space suitable for both family gatherings and formal entertaining.

The design team moved key rooms like the kitchen and powder rooms to new locations in the floor plan, which can be a challenge in condos, as it can affect the surrounding units. By designing rooms strategically, the new floor plan didn’t require disturbing any neighbours.

Luxe kitchen area with large curved island and maple brown cabinets.

The kitchen was moved to a prominent place in the home to take advantage of the stunning views from the floor-to-ceiling bow window in what was formerly the dining room. A natural palette of airy blues and greens with earthy caramels reflect the natural colours of the ravine view and sky. Depth and drama were to the home by using black accents throughout.

A rotunda was introduced to facilitate an elegant separation between public and private space while maximizing flow. Side panels in the rotunda seamlessly close and create total privacy, while a shimmering silver leaf mural adds flair.