Local art with a Scandi-chic vibe welcomes everyone to this Toronto condo

Located in an emerging part of Toronto’s downtown East, The Bartholomew demanded a design that would attract style-savvy buyers who appreciate an eclectic downtown lifestyle. A home where diversity is not only expected but is celebrated.

Interior Designer: Kelly Cray, ARIDO

Design Team: Margaret Stagg, ARIDO; Eugenia Alvarez, ARIDO

Design Firm: U 31

Project Photographer: Jac Jacobson

The challenge was to create inclusive, affordable, yet stylish interiors for a wide demographic: professionals, growing families, empty-nesters, singles, and couples. Another client directive was to have all art and installations throughout common areas of the tower commissioned to local artists to give back and support the local community. Of note, is a unique black “willow”-like wood sculpture that hangs by the side of the concierge desk against black stone, lending understated glamour.

One manner of appealing to a broad range of lifestyles was to deliver serene spaces where residents could interact and relax. Light is essential in creating a variety of moods, and the design team used this element in multiple ways. The concierge desk, for example, features hexagon mosaic tiles under a wash of concealed light, giving it the illusion of sparkling gems.

In the lobby a dramatic ambient light installation over the seating area becomes a feature element. Contemporary furniture selections, fashioned in neutral tones, continue the Zen, yet hip vibe.

Fitting a lounge, a private dining room, and television room in the compact 2nd floor party room presented a challenge. To achieve this, foldable walls were incorporated so each space could be closed off to accommodate private events; alternatively, the entire space can be opened when walls are folded back.

The rooms are visually connected through black wire lighting that appears in each space. The dining area exudes a clean, mid-century modern and Scandinavian feel expressed through light backgrounds, minimalist lighting, and pops of black, including the chairs: they are all different but of the same era, and unify the seating in a thoughtful and playful way.

Bringing the outside in made this home feel liveable yet contemporary

Interior Designer: Azen Bongard, ARIDO

Design Firm: Studio 8 Design Inc.

Photographer: Azen Bongard

The clients purchased this home mid-construction and were excited that it was an eco-friendly build using insulated concrete form construction and radiant floor coils as the sole heat source. They loved the views of the water on each of the three levels, and the adjacent tree-lined neighbourhood.

With a floorplan considerably smaller than their previous home, their main concern was feeling cramped as a family of four. They also needed the home to accommodate their family business, which added to the space constraints.

The client’s other concern was that the design of the home not be too cold and modern. They had seen many new homes that felt sterile and impersonal to them, and they envisioned a space that was contemporary, yet livable and warm.

Photographer: Azen Bongard

In order to visually enlarge the space, the design team maximized the indoor/outdoor connection with large windows, backyard access from the ground floor, and lush plants around the space.

Minimal blinds let in an abundance of natural light, while guard glass with little hardware lets the light flow throughout the space, and the elegance of the double high space over the kitchen is emphasized by a custom sculptural light fixture which also draws the eye upwards. A barn door and wooden bar-stools soften the modern angles of the home, while the natural oak of wide planks underfoot enhances the connection to nature.

Photographer: Azen Bongard

The aesthetic even spread to the storage solutions, where extensive built-ins in each of the rooms were created to stow clothing and clutter away.  

The design team mainly used natural materials such as wood, concrete, brick, rope, undyed wool and felt in order to create a warm, contemporary aesthetic. Each are eco-friendly options, which also emphasize the natural colour palette, while the team chose throws, pillows and carpets with lots of texture, to emphasize the handmade, human connection.