A modern space keeps the future in mind

Interior Designer Karyn Faryna was engaged by her client to modernize their outdated 1970’s bungalow for a bright, open concept home.

Interior Designer: Karyn Faryna, ARIDO

Project Photographer: Ryan Fung

The client also sought features that would add value such as a new ensuite bathroom, an expanded kitchen with an eight foot island and added pantry storage, keeping potential re-sale goals in mind. Finishes, furnishing, and materials are an eclectic mix; transitional meets modern with Scandinavian influences, including the white walls and white oak hardwoods throughout.

The project was not affected by COVID, it was completed before the pandemic. Existing plaster walls and ceiling were removed in the solid brick construction home. A central load-bearing wall that divided the living spaces was replaced with a twenty-two foot support beam to achieve a large spacious main living/kitchen/dining area -perfect for entertaining.

New framing and custom built-ins in the master bedroom were added to make space for a new ensuite, much more desirable for re-sale in this space.

A serene modern bedroom with two white built-in closets and a bed made up with throw pillows.

Local art with a Scandi-chic vibe welcomes everyone to this Toronto condo

Located in an emerging part of Toronto’s downtown East, The Bartholomew demanded a design that would attract style-savvy buyers who appreciate an eclectic downtown lifestyle. A home where diversity is not only expected but is celebrated.

Interior Designer: Kelly Cray, ARIDO

Design Team: Margaret Stagg, ARIDO; Eugenia Alvarez, ARIDO

Design Firm: U 31

Project Photographer: Jac Jacobson

The challenge was to create inclusive, affordable, yet stylish interiors for a wide demographic: professionals, growing families, empty-nesters, singles, and couples. Another client directive was to have all art and installations throughout common areas of the tower commissioned to local artists to give back and support the local community. Of note, is a unique black “willow”-like wood sculpture that hangs by the side of the concierge desk against black stone, lending understated glamour.

One manner of appealing to a broad range of lifestyles was to deliver serene spaces where residents could interact and relax. Light is essential in creating a variety of moods, and the design team used this element in multiple ways. The concierge desk, for example, features hexagon mosaic tiles under a wash of concealed light, giving it the illusion of sparkling gems.

In the lobby a dramatic ambient light installation over the seating area becomes a feature element. Contemporary furniture selections, fashioned in neutral tones, continue the Zen, yet hip vibe.

Fitting a lounge, a private dining room, and television room in the compact 2nd floor party room presented a challenge. To achieve this, foldable walls were incorporated so each space could be closed off to accommodate private events; alternatively, the entire space can be opened when walls are folded back.

The rooms are visually connected through black wire lighting that appears in each space. The dining area exudes a clean, mid-century modern and Scandinavian feel expressed through light backgrounds, minimalist lighting, and pops of black, including the chairs: they are all different but of the same era, and unify the seating in a thoughtful and playful way.

Mason Studio’s redesign of La Banane is classic with a touch of whimsy

On a trip to France, Chef Brandon Olsen learned the idiom, “Tu as la banane”, which means to be happy, or pleased, and he has been smiling ever since. To Chef, the banana has always been an emblem of happiness and contentment.

Interior Designers: Ashley Rumsey, ARIDO; Stanley Sun, ARIDO

Design Team: Marti Hawkins, Intern, ARIDO

Design Firm: Mason Studio

Photographer: Angus Fergusson

Mason Studio integrated this sentiment and used it as a guide for the guest experience and interior design for new the 1,800 sq. ft. Toronto restaurant that specializes in French cuisine. The existing space had several identifiable design elements that required a complete transformation to rejuvenate the space and differentiate itself from the previous iteration. Within a narrow client budget and construction schedule, all exposed surfaces, furniture, and millwork were fully repurposed.

The new atmosphere is one of casual elegance where guests can comfortably savor the decadence and formalities of fine French cuisine. Classically inspired references form the foundation of the interior, while artistic gestures, such as a sculptural ceramic monkey, add a charming absurdity. Like the menu, the overall environment at La Banane is rooted in traditions but is distinctly modern.

Three separate dining areas were created by utilizing the client’s personal art collection, using a diverse colour palette, and modifying the seating types. The design team relied on readily available found  objects, materials, and lighting to support the new interior environment. They sourced antique pieces and commissioned in-situ artworks to add dynamism and interest.

At La Banane, contemporary art and saturated colour mingle with hallmarks of classic bistro-style dining and create a stunning backdrop for a modern dining experience.

Three different moods for three distinct spaces at Victor Restaurant

Interior Designer: Allen Chan

Design Firm: DesignAgency

Photographer: Lisa Petrole

Hotel Le Germain Mercer Street in Toronto invited the design team to transform its on-site restaurant, Victor. With the multitude of surrounding condos, this district is quickly becoming a neighbourhood in its own right – within five years, almost 40,000 people will live within a two-block radius- and Le Germain wanted Victor to become a destination for morning coffee, business lunches, and late-night dining.

Before, the space had no connections with the street, and the only entrance to the restaurant was through the lobby. The design was dark, uninviting, and lacked flexibility, and the venue only functioned as a nighttime establishment.

With the redesign, Victor has a distinct and cohesive brand identity. Now, a highly fluid space comprises a dining area with leather banquettes, a chef’s table in a side alcove and open counter beyond, an intimate bar-lounge, and a cafe with communal harvest table – all of which meld and transition seamlessly into the hotel’s lobby, which the hotel also redesigned to complement the new hospitality space.

Custom-designed specialty lighting was central to setting a new ambiance – one that is approachable, universal, and versatile enough to attract both hotel guests, daytime business visitors, corporate event attendees, and special occasion groups taking part in the city’s adjacent entertainment district for concerts, theatre, screenings, and more.

To impart a sense of vitality and character to the restaurant, the design team hung a custom-designed chandelier of brass tubing, strung with white globes, layered and rotating at different angles. The eye-catching fixture swoops above diners and is visible from the street, drawing interest from passersby. It glows in contrast to the gravel-grey ceiling, and visually drops the ceiling height to a more intimate level.

Photographer: Lisa Petrole

Entering the intimate lounge, hanging wall lights made from brass tubing and white globes maintain a connection to the feature chandelier in the dining room. LED-lit shelves are artfully decorated with crystal, silverware, and bronze and gilt chargers, and deco lamps line the bar to give extra lighting for guests. Even the inevitable television monitors disappear into smoky mirrors when not in use.

In the cafe, a bright palette creates an airy, daytime feeling. White marble counters and a fluted barista station with a glass display case heighten luminosity. Discreet rows of pendant lights hang over the harvest table and add to the guest experience.

Photographer: Lisa Petrole

Throughout, fabrics and materials were chosen for their ability to absorb and reflect light, including bronze accents, natural stone, warm wood shelving and millwork, plus playful patterned concrete tiling in the cafe floor, soft sage green tabletops, and serpentine banquettes upholstered in tufted, peacock-blue waxed leather.

This modern home blends indoors and outdoors seamlessly

Interior Designer: Neal Prabhu, ARIDO

Design Firm: nkArchitect

Project Photographer: Peter A. Sellar

As architects and interior designers on this project, the design team wanted to address the challenge of this east-west oriented lot in Toronto’s Beaches neighbourhood. Their goal was to maximize the southern exposure of this property and provide spaces for the clients to enjoy Canada’s short summer season to its fullest.

Interior Designer: Neal Prabhu, ARIDO, Design Firm: nkArchitect, Project Photographer: Peter A. Sellar.

Creating an L-shaped outdoor space along the south west corner of the building offered an interesting solution: the full height moveable glass walls let ample winter sunlight inside, while in summer, the same walls slide away from the inside corner of the L, opening up the indoor space to the outside.  

With the client’s busy work schedule and little down time, the home needed to be a haven of tranquility and calm, while providing space for relaxing and entertaining – a sanctuary, vacation spot and family home, with bright day‐lit interiors. Pragmatically, the clients and their growing family sought an open plan with flexibility in function and space, and outdoor living spaces easily accessible and visible from any point within the interior.

Interior Designer: Neal Prabhu, ARIDO, Design Firm: nkArchitect, Project Photographer: Peter A. Sellar.

The home’s materials all extend this tranquility, as the design team erected vast white walls, neutral wood finishes, stainless steel appliances, and dark wood flooring. The changing light and shadow patterns throughout the day, and seasonal patterns become the focal points in this neutral space.

With a focus on restraint and simplicity in materials complimented by the warmth of exterior surroundings, this home is a stunning backdrop for a growing urban family to enjoy everything the seasons have to offer.

Dark and light mingle in this modern residence

When this prime lot in a busy Ottawa neighbourhood became available, an astute developer snapped it up, envisioning a luxury home designed with a minimalist aesthetic, superior millwork, and an elegant bearing throughout. The developer engaged the interior design team to bring their vision to life, and make use of the existing grand footprint, incorporate a modern aesthetic and technology, and ensure functionality and flow.

Interior Designer: Serina Fraser, ARIDO

Design Firm: Clear Interior Design

Project Photographer: Urzula Muntean Photography

This upscale neighbourhood is known for its sweeping lots, with grand houses set well back from narrow laneways, surrounded by mature trees and gardens. To attract potential buyers, the client requested a design that would respect the neighbourhood’s history while being firmly rooted in the present. A Zen aesthetic, superior finishes, and integrated technology were all must-haves.

Upon entering, the foyer and dining area are separated by an L-shaped divider that forms a central core in the open plan. On one side, a sleek bench provides a welcoming seat in the entryway, and on the other, a double-sided fireplace creates a cozy nook. This core promotes a natural flow between the kitchen, dining room, and living room.

These spaces laid down the Zen palette that combines white oak floors and millwork with a neutral foundation of greys and whites. The kitchen has a ton of storage options with cabinetry that reaches the impressive ceiling heights. With that in mind, custom millwork and furnishings were designed to be scale-appropriate in the calming white oak.  

The main-floor fireplace divider is a bold statement against the white oak, clad in black marble to boost drama within the calm space. The designers repeated these bold black finishes in the bathrooms, adding a punch of drama to the small spaces.

With a modern edge, the staircase is simultaneously a focal point and blends into the surroundings. The riser, tread, and stringer extend the Zen palette, while a side view reveals the separation between the two key volumes and the graceful connection between the glass rail and stringer. Additionally, lush velvet drapery and textured accent walls are complimented by simple wall planes, revealing a richness amid a minimalist canvas.

Technology is integrated seamlessly throughout the design. Lighting, window treatments, temperature controls, security systems, and efficient, tech-forward devices are coordinated throughout to establish a secure, sustainable home.

The success of this sophisticated residence has resulted in an alteration to the developer’s business model to focus solely on custom high-end homes