Three different moods for three distinct spaces at Victor Restaurant

Interior Designer: Allen Chan

Design Firm: DesignAgency

Photographer: Lisa Petrole

Hotel Le Germain Mercer Street in Toronto invited the design team to transform its on-site restaurant, Victor. With the multitude of surrounding condos, this district is quickly becoming a neighbourhood in its own right – within five years, almost 40,000 people will live within a two-block radius- and Le Germain wanted Victor to become a destination for morning coffee, business lunches, and late-night dining.

Before, the space had no connections with the street, and the only entrance to the restaurant was through the lobby. The design was dark, uninviting, and lacked flexibility, and the venue only functioned as a nighttime establishment.

With the redesign, Victor has a distinct and cohesive brand identity. Now, a highly fluid space comprises a dining area with leather banquettes, a chef’s table in a side alcove and open counter beyond, an intimate bar-lounge, and a cafe with communal harvest table – all of which meld and transition seamlessly into the hotel’s lobby, which the hotel also redesigned to complement the new hospitality space.

Custom-designed specialty lighting was central to setting a new ambiance – one that is approachable, universal, and versatile enough to attract both hotel guests, daytime business visitors, corporate event attendees, and special occasion groups taking part in the city’s adjacent entertainment district for concerts, theatre, screenings, and more.

To impart a sense of vitality and character to the restaurant, the design team hung a custom-designed chandelier of brass tubing, strung with white globes, layered and rotating at different angles. The eye-catching fixture swoops above diners and is visible from the street, drawing interest from passersby. It glows in contrast to the gravel-grey ceiling, and visually drops the ceiling height to a more intimate level.

Photographer: Lisa Petrole

Entering the intimate lounge, hanging wall lights made from brass tubing and white globes maintain a connection to the feature chandelier in the dining room. LED-lit shelves are artfully decorated with crystal, silverware, and bronze and gilt chargers, and deco lamps line the bar to give extra lighting for guests. Even the inevitable television monitors disappear into smoky mirrors when not in use.

In the cafe, a bright palette creates an airy, daytime feeling. White marble counters and a fluted barista station with a glass display case heighten luminosity. Discreet rows of pendant lights hang over the harvest table and add to the guest experience.

Photographer: Lisa Petrole

Throughout, fabrics and materials were chosen for their ability to absorb and reflect light, including bronze accents, natural stone, warm wood shelving and millwork, plus playful patterned concrete tiling in the cafe floor, soft sage green tabletops, and serpentine banquettes upholstered in tufted, peacock-blue waxed leather.

An urban oasis in the Beaches

Just a few blocks from busy Queen Street East, on a tiny corner lot, the clients engaged the design team to create a serene oasis which felt sophisticated and urban, with the comfort and coziness of a cottage.

Interior Designer: Cathy Garrido, ARIDO

Design Firm: Altius Architecture Ltd.

Photographer: Arnaud Marthouret

The main living spaces are situated on the ground level as the owners wanted to see what is happening around them and feel part of the action as passersby head to the beach and surrounding amenities. From the second floor, the owners needed a more private dwelling, with separation from the bustle around them, especially in the master bedroom. There, they wanted a private space to relax that also had extensive windows and light.

The clients had several must-haves for the rooftop space, an exercise pool, outdoor kitchen and barbecue area, and entertainment areas which didn’t interfere with their private space. Although they entertain often, they emphasized the need to maintain distinctly private family areas in the dwelling. The owners also had an art collection that needed spaces and rooms with simple backdrops in which to best show it off. In terms of interiors, they had a bright but warm space in mind, simple but with interesting details.

In the finished home, interior and exterior flow together, with windows south, east and west, and generous balconies. Sunlight floods in, while balconies provide shade from the hottest sun. Wood soffits and siding add a natural, modern beach house feel.

The ground floor has a strong connection to the busy street. The second floor has a quiet family room and an outdoor balcony where the owners spend their leisure time in the evenings. The master suite on the third floor has an outdoor terrace overlooking Kew Gardens, and provides privacy and quiet for relaxing and recharging, despite expansive surrounding windows.

The rooftop has the desired exercise pool, outdoor barbecue, and kitchen. Stairs from second-floor balcony enable entertaining without cutting into private space and provide special access to late-night swims and sunsets over Toronto from the master suite. When trees are in full bloom, the rooftop is a forest treehouse instead of a city home.

Interiors are completed in a bright palette. Gas fireplaces and lower ceilings provide cozy space for both entertaining and family time. A plaster tile creates texture through the stairwell, and hidden lights add drama. Custom grey-stained oak cabinetry wraps the entryway and kitchen and hides a powder room. Large walls on the north side provide optimal surfaces for hanging art.

The home has a simplicity that feels warm and inviting and creates a feeling of intimacy and coziness. It is the perfect oasis in the city for its owners.

History and place dictated the eclectic redesign of an East End icon

The new Broadview Hotel has come a long way from its former lives as a factory, a boarding house and then “Jilly’s” – an infamous seedy nightclub. Now, the landmark in Toronto’s east end is a chic 58-room boutique hotel boasting a restaurant, cafe, an indoor/outdoor event space, and a rooftop bar.

Interior Designer: Allen Chan, ARIDO
Design Firm: DesignAgency
Photographer: Worker Bee Supply

The building’s historic architecture, its varied uses over time, and the surrounding neighbourhood character inspired the design team to explore and reference its different phases and styles. They mixed styles and periods to reinforce the eclectic layers built up over time, using an array of bespoke finishes, furniture, and lighting, mixed with a pastiche of industrial, vintage and contemporary pieces. Furniture and lighting by Canadian designers including Coolican & Company, Anony, were incorporated along with custom art from a local curator.

Elegant bar area with stools and gray marble flooring.

A magnet for both guests and neighbours, the airy ground-floor cafe invites guests to sink into leather banquettes or gather at the white marble and brass bar under a halo of pink neon – an installation by the son of the creator of the original Jilly’s sign. Custom-designed wallpaper replicates designs found during demolition, and an “eroded” floor mixing wood and tile nod to the building’s history. The main-floor restaurant has the richness of a classic tavern, with surprising elements like drapery with lemurs smoking hookah pipes.

The guest rooms, the most spirited spaces of all, mix Victorian-style floral wallpaper and upholstery with deep blue ceilings, red velvet drapery, brass lighting, and even a brass rail to create a playful, modern boudoir ambience.

Bedroom at the Broadview Hotel with maroon curtains and lush white bedding.

The hotel’s treasure is found in the building’s tower, where guests find an intimate space for private dinners. The exposed brick and wood beams of the tower’s vaulted ceiling contrast with wood dining tables, leather chairs, vintage mirrors and a symphony of chandeliers – a magical space unlike any other in the city.

Interior dining room with decorative chandeliers.

The hotel has won numerous awards and the seventh-floor restaurant/bar has been voted one of the top patios in Canada, delighting guests with its stunning 360-degree views. With the redesign, the hotel is now a key catalyst in Toronto’s eastward expansion.

Symbolism reigns in this Dubai Museum

Situated on Dubai’s waterfront, the Etihad Museum honours the United Arab Emirates’ (UAE) conception story. Comprised of the curving Pavilion above ground and a subterranean Museum, the building is adjacent to the historic Union House, where the nation’s Constitution was signed in 1971.

Interior Designer: Chen Cohen, ARIDO

Design Firm: Moriyama & Teshima Architects

Project Photographer: Victor Romero, Felix Loechner

The museum makes an impact with its unique scroll-like form which mimics the parchment paper of the UAE Constitution. The Pavilion’s entry features bronze metal text of the nation’s founding philosophy that seems to rise from a page of marble. Rows of embossed bronze columns recall pens in motion, referencing the signatory act that formalized the Emirati unification.

Marble covered entry to Etihad museum with diagonally leaning columns.

A grand staircase and ramp that echo flowing lines of Arabic script takes Pavilion visitors underground. Once descended, visitors encounter the familiar circular form of Union House through a curving foundation wall, clad in dune-like carved stone. This familiar element becomes the central organizing feature of the museum, a constant reference point for visitors as they navigate the massive permanent gallery and its surrounding spaces.

The flow of movement is further highlighted by billowing white ceiling planes that represent the rippling patterns of the Bedouin winds in the desert sand. Movement is further accentuated by carved wood columns throughout the space.

Marble and white exhibition area with white curving walls.

The museum houses permanent and temporary galleries, a theatre, event spaces, and archival facilities, and the design team placed these rooms strategically, as they have no need of natural light. Meanwhile, two spacious sunken courtyards and four large skylights connect to the ground level plaza, flooding the sub-terranean classrooms, research library, administration offices, prayer rooms, and café with natural light and prevent visitors from feeling stuck underground.

Cafe space at Etihad museum, with view of open courtyard.

The design team worked to ensure the museum is a space that represents the UAE’s past while creating a site for learning and exchange in the present, and progress in the future.

Interior design is key to expressing the brand experience

The design for Picnic Food’s first street-front shop had to reference previous iterations, in subterranean concourses, in a refreshed experience.

Interior Designers: Ashley Rumsey, ARIDO; Stanley Sun, ARIDO

Design Firm: Mason Studio

Design Team: Marti Hawkins, Intern ARIDO

With more expansion in mind, an adaptable design needed features that would be both easily replicable as well as physically identifiable as key symbols of the brand experience. Repeated linear woven wood textures recall textiles commonly associated with picnics and become an iconic design element for future locations. The communal dining table returns on a trestle base while the lime and watermelon brand colours are present via with greenery in terracotta pots.